DNK

#10 DNK u “prastarim” bakterijama

by Goran Vuletić

Godine 2000. naučnici su tvrdili da su “vaskrsnuli” bakteriju pod nazivom Lazar, koju su pronašli u slanom kristalu za koji tvrde da je star 250 miliona godina. Bili su šokirani kad su videli da je DNK te bakterije vrlo sličan DNK današnjih bakterija. Ako su današnje bakterije rezultat 250 miliona godina evolucije, njihov DNK bi morao biti vrlo različit od bakterije Lazar (na osnovu poznate brzine mutiranja).
Osim toga, naučnici su bili šokirani kad su ustanovili da je DNK i dalje nepromenjen nakon navodnih 250 miliona godina. DNK obično vrlo brzo puca, čak i u idealnim uslovima. Čak se i evolucionisti slažu da DNK u sporama bakterije (u stanju mirovanja) ne bi trebalo da traje više od milion godina. Njihova zbunjenost je prilično velika.

BakterijeMeđutim, otkriće bakterije Lazar nije ni šokantno ni iznenađujuće ako svoja očekivanja baziramo na biblijskim događajima. Na primer, potop iz doba Noja verovatno je stvorio velike naslage soli u kojima se bakterija našla. Ako su Lazar bakterije stare samo oko 4.500 godina (koliko je otprilike prošlo od potopa), tim je veća verovatnoća da je njihov DNK ostao nepromenjen i sličan današnjim bakterijama.

Pojas za spasavanje

Neki naučnici odbacuju to otkriće i veruju da je bakterija Lazar današnja bakterija, ali kontaminirana. Ali naučnici koji su otkrili tu bakteriju navode rigorozne procedure koje su korišćene da bi se izbegla kontaminacija. Oni tvrde da je velika starost validna ako je bakterija imala duža generacijska vremena, različite brzine mutacija i/ili slične selekcione pritiske u poređenju sa današnjim bakterijama. Svakako, ovi “pojasevi za spasavanje” su samo pretpostavke stvorene da bi se podaci uklopili u njihov pogled na svet.


Dr. Georgia Purdom je govornik i istraživač za Answers in Genesis. Ima doktorat od državnog univerziteta u državi Ohio iz molekularne genetike i radila je šest godina kao profesor biologije na nazarenskom Univerzitetu Mt. Vernon.


(ovaj članak je prevod originala sa Answers in Genesis veb sajta)

Izvori

Andy Coghlan, “Eternal Life,” New Scientist, October 18, 2000, https://www.newscientist.com/article/dn82-eternal-life.html.

Russell H. Vreeland, William D. Rosenzweig, and Dennis W. Powers, “Isolation of a 250 million-year-old Halotolerant Bacterium from a Primary Salt Crystal,” Nature 407 (2000): 897–900, https://www.nature.com/nature/journal/v407/n6806/abs/407897a0.html (link to abstract).

R. H. Vreeland and W. D. Rosenzweig, “The Question of Uniqueness of Ancient Bacteria,” Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 28 (2002): 32–41, https://mail.uadec.mx/~bnagamani/bac-ancient_uniqueness.pdf.

David C. Nickle, et al., “Curiously Modern DNA for a “250 million-year-old” Bacterium,” Journal of Molecular Evolution 54 (2002): 134–137, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11734907 (link to abstract).

Related Articles

Ostavi Komentar